Det minglades, provsmakades och trivdes på Postmuseum när knäckebrödsälskare samlades för att fira Knäckebrödets dag den 19 februari.
Wasabröd och Leksandsbröd var på plats och erbjöd avsmakning av både nytt och beprövat i sina breda sortiment. Man kunde dessutom prova på två av den prisbelönta kocken Fredrik Erikssons delikata favoriter vad gäller knäckebrödspålägg.
Foto: August Dellert
Ulf Wickbom framförde ett uppskattat ode till knäckebrödet och
f.d Åldfrun på slottet, Ebba von Mecklenburg, berättade om det knäckebröd som alltid finns med i dukningen vid kungamiddagarna på slottet och historien bakom detta.
Författare Ingemar Oskarsson kåserade om den första gången “Caquebrot” nämndes av en fransk besökare på 1600-talet som fann detta bröd märkligt hårt. På plats på Postmuseum fanns också ett provbak av bröd bakat på medeltida vis.
Firandet avslutades med att Maria Sitell från Brödinstitutet presenterade vinnarna i Brödinstitutets och Knäckebrödsakademins stora tävling om bästa knäckebröds-macka!
Vinnande macka blev ett knäcke med ärtkräm, rostad morot, parmesan och valnötter på Leksands Fäbodknäcke med Frön & Havssalt inlämnat av Elsa Hassler.
