top of page

Industriellt knäckebak



Sedan mitten på 1800-talet avtog knäckebrödsbakningen i hemmen och fabriker grundades. Knäckebrödsakademin arbetar med att identifiera dem för att göra en Sverigekarta. Hittills har vi funnit ett 90 tal. Axel Edman i Gävle var en av pionjärerna. Här på denna sida kommer vi att porträttera ett antal sådana entreprenörer. Idag finns det bara en handfull knäckebrödsfabriker kvar – alla i det så kallade knäckebrödsbältet.

Edmans Bageri bakade knäckebröd i 107 år

Anton Rein­hold Fogelin startade 1850 bageriet i hörnet Norra Rådmansgatan-Ruddammsgatan i Gävle. Där Karolina Själander senare skulle driva sin välkända Högre Flickskola.

1869 lade stadsbranden Anton Fogelins bageri i aska. Det hindrade inte honom från att 1871 starta ett nytt bageri i stenhuset på Nygatan 31. Där lärde han känna Axel Edman, en ung bagargesäll som fått namn om sig som ”en uti finare Tysk-brödsorters bakning allmänt kändt och erkändt skicklig Bagare”.

Anton Fogelins dotter, Lovisa Ulrika, fattade tycke för den unge gesällen Axel Edman som kommit till stan med nya kunskaper. Axel och Lovisa Ulrika gifte sig och tog över en fastighet vid Norra Köpmangatan där bageriet nu låg. Samtidigt bytte bageriet namn till Edmans Bageri, och blev raskt ett aktat varumärke bland stadens brödkonsumenter. Enligt uppgift var Edmans Bageri det första i Sverige som lyckades tränga utanför den lokala marknaden och skapa sig ett namn på nationell basis. Dessvärre tog Axel Edmans karriär ett alltför snabbt slut när han avled 1887, endast 42 år gammal. Lovisa Ulrika tog över, och visade sig vara en utmärkt företagsledare. Hon höll bageriet igång i tio år, tills sonen Anton blev myndig och kunde leda det vidare. Anton tog sin uppgift på största allvar och drev inte bara bageriet vida­re, utan var med och bildade Sveriges Bageriidkareförening. 1906 blev han medlem av överstyrelsen och 1913 invald i centralstyrelsen. Han drev familjeföre­taget med framgång till 1935, när han på grund av sjukdom tvingades lämna.

Då tog Erik Nyström över. Han var son till Rickard Ny­ström, en känd bagar­mästare i Stockholm. Erik drev bageriet tills han sålde till GA. Anders­son, som tidigare varit anställd hos An­ton Edman på 20-talet.

1947 återkom så Erik Nyström som ägare, men efterkrigstiden hade banat väg för storbagerier som via Hakonbolaget och Konsum konkurrerade med större kraft på ett nationellt plan. Edmans Bageri kunde fira sitt 100-årsjubileum år 1950 i stor stil. Något som manifesterades med helsides­annonsen i Gefle Dagblad.

Tider­na hade dock blivit allt tuffare för ett lokalt bageri av Edmans klass. 1957 sål­des rörelsen till Konsum Alfa, som idag heter Konsum Gävleborg.


Comments


bottom of page