top of page

Recept på Mauds favoritmacka

Maud Onnermark, knäckesyster, välkänd matprofil och knäckebrödsälskare, delar gärna med sig receptet på sin favoritknäckemacka. Här kan ni läsa artiken om Maud.



Stekt strömmingsflundra på knäcke med picklad fänkål och rödlök

En underbart god kombo på knäckebröd är stekt strömmingsflundra med pickad fänkål och picklad rödlök. Strömmingsflundra i ättikslag är också gott på knäcke. Då använder du samma proportioner till lagen som till grönsakerna, men tillsätt gärna då även 1 skivad rödlök, 1 lagerblad och några kryddpepparkorn till lagen. Ättikströmming finns också att köpa färdig. De picklade grönsakerna håller sig i flera veckor och räcker till många knäckemackor.


4 portioner

600 g rensad strömming med ryggbenet borttaget

1 ½ tsk salt

1–2 krm nymald vitpeppar

1 dl hackad dill

Ca 1 dl grovt rågmjöl eller ströbröd

smör till stekning


Picklad fänkål och rödlök

2 rödlökar

1 fänkål

1 dl ättiksprit

2 dl strösocker

3 dl vatten


Tillbehör

Knäckebröd, gärna Leksands frön och havssalt


Gör så här

  1. Picklad fänkål och lök: Skala rödlöken och skiva den tunt, gärna med mandolin. Ansa och skiva fänkål tunt, gärna med mandolin. Fördela dem var för sig i burkar. Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll och fördela den varma lagen över. Låt kallna och gärna stå i kyl till nästa dag. De håller i burk med lock i flera veckor. I kylen.

  2. Skölj strömmingsfiléerna och klipp bort ryggfenan. Salta och peppra runt om. Fördela dillen på köttsidan av hälften av filéerna. Lägg på en annan filé, försök passa ihop liknande storlekar, köttsida mot köttsida. Vänd dem i rågmjölet. Stek dem i smör i medelvarm panna 3–4 minuter beroende på storlek.

  3. Ät och njut strömmingen på knäckebröd toppad med avrunnen picklad fänkål och rödlök.




 
 
  • Facebook

© KNÄCKEBRÖDSAKADEMIN 2025

bottom of page