top of page

Bästa och godaste knäckemackan

Det gäller att börja i botten. Knäckebrödet. Om du inte har förmånen att kunna slita brödbiten direkt ur bakugnen går det att höja knäckebrödets smak högst väsentligt genom att lägga in det i ugnen i c:a 15 minuter på 200 grader. Låt det svalna och börja sedan med pålägget.

Om du frågar Knäckebrödsakademin om vilken sida man skall lägga pålägget på så får du inget definitivt svar. Våra studier visar att hälften föredrar ”söndagssidan” – den som drar extra mycket smör och pålägg. De som försvarar den sida som ligger mot bakhällen är lika tydliga med sina preferenser.

Här nedan kommer vi allteftersom att publicera klassiska knäckebrödsmackor. Vi börjar med Kusksmörgåsen:

Kusksmörgås

En grov spisbrödskaka

med skivad potatis,

lökringar och inlagd sill.

En klassisk smörgås var ”nattamat” på gamla klassiska Hotel Rydberg i Stockholm. Vid midnatt serverades alla stamgäster en sådan smörgås – säkert med en liten snaps bredvid som sängfösare.

 

Orsaken till att den kallades kusksmörgås är inte helt utredd. En teori är att gästerna ofta hade en egen kusk, som satt i stallkammaren och väntade på att få köra herrskapet hem. Brödet var snarast en vänlig gest från köket till den troget väntande och säkert hungrige kusken.

Några av gästerna fick veta att deras hyrkusk blev undfägnad med en delikat smörgås när väntan på herrskapet kändes lång. En av hotellets gäster roade sig då med att beställa en ”kusksmörgås”. Det blev en succé. Under lång tid var den nattliga kusksmörgåsen ett kvalitetsmärke för Hotell Rydberg.

Smörgås från Siljansborg

En liknande historia finns från det då fashionabla pensionatet Siljansborg strax utanför Rättvik. På den tiden gräddades Leksands brungräddade knäckebröd både i Leksand och på riktig stenhäll.

 

Ibland blev ugnen för het och brödet fick då lite extra brynta – nästan svarta – ytterkanter. Detta såldes då som andra eller tredjeklasssortering. Man gjorde sig då en smörgås av det billiga utsorterade knäckebrödet, med pålägg som togs från de ”efterlevor” som dagens tre måltider genererat. Fler i personalen anammade rutinen, att som sista gemenskap innan de sista och segaste gästerna gick till bädds, slå sig ned i det stora köket och äta en stärkande knäckemacka.

 

Goda idéer har en förbluffande vana att sprida sig. Det dröjde inte länge innan några av stamgästerna förstod att det spisades något luculliskt i köksenvirongerna under sena kvällar. Till slut fördes ”personalsmörgåsen” upp på menyn och blev för många gäster en naturlig avslutning på en kväll.

 

Den som vill göra sig en kusksmörgås som nattamat behöver bara lite fantasi och några efterlevor.

En favorit är ett gott knäckebröd där en överbliven och med gaffel mosad biff à la Lindström och några skivor kall kokt potatis fördelas över brödet och garneras med skivad saltgurka

bottom of page