Bästa och godaste knäckemackan
Det gäller att börja i botten. Knäckebrödet. Om du inte har förmånen att kunna slita brödbiten direkt ur bakugnen går det att höja knäckebrödets smak högst väsentligt genom att lägga in det i ugnen i c:a 15 minuter på 200 grader. Låt det svalna och börja sedan med pålägget.
Här nedan kommer vi allteftersom att publicera klassiska knäckebrödsmackor. Vi börjar med Kusksmörgåsen:
Kusksmörgås
En klassisk smörgås var ”nattamat” på gamla klassiska Hotel Rydberg i Stockholm. Vid midnatt serverades alla stamgäster en sådan smörgås – säkert med en liten snaps bredvid som sängfösare.
Ingredienser
Grov spisbrödskaka
Skivad kokt potatis
Lökringar
Inlagd sill
Gräslök
Orsaken till att den kallades kusksmörgås är inte helt utredd. En teori är att gästerna ofta hade en egen kusk, som satt i stallkammaren och väntade på att få köra herrskapet hem. Brödet var snarast en vänlig gest från köket till den troget väntande och säkert hungrige kusken.
Några av gästerna fick veta att deras hyrkusk blev undfägnad med en delikat smörgås när väntan på herrskapet kändes lång. En av hotellets gäster roade sig då med att beställa en ”kusksmörgås”. Det blev en succé. Under lång tid var den nattliga kusksmörgåsen ett kvalitetsmärke för Hotell Rydberg.
Lyxigt tilltugg
Löjromstoast är en god klassiker att bjuda på som förrätt. Varför inte byta ut toastbrödet med ett gott surdegsknäckebröd. Servera med salt och frisk löjrom, crème fraîche och skivad rödlök.
Ingredienser
Surdegsknäckebröd
Creme fraiche
Stenbitsrom eller löjrom
Skivad rödlök
Gräslök
Citron som garnering
Avocado och äggsmörgås
Avokado och ägg passar väldigt bra ihop och är en perfekt lunchsmörgås. Till den en fräsch sallad med rädisor och en god vinaigerette.
Ingredienser
Valfritt knäckebröd
Färskost
Skivad avocado
Kokt skivad ägg
Dill