
Maud Onnermark med sin älsklingsmacka. Foto: Linda Otterstedt
Alltid knäckebröd på bordet
”Knäckesystern” Maud Onnermark är en välkänd matprofil i tidnings-, blogg- och TV-världen. Hennes filosofi är att maten, utöver att självklart smaka gott, också ska vara enkel att tillaga och inte oväntat älskar hon knäckebröd!
– Jag äter det morgon, middag och kväll, säger hon, och när jag är ute och reser är det knäckebröd jag längtar efter allra mest.
Maud är utbildad hushållslärare, född i Boden i Norrbotten. Pappa och hans familj, som kom från Kalix fiskade själva, och det blev mycket löjrom på bordet och gärna ett tjockt lager rom på ett smörat knäckebröd med lite hackad rå lök på toppen!
– Idag skulle jag nog klicka på lite crème fraiche också, men löjrom är verkligen supergott på knäckebröd, säger hon.
Mat har alltid varit ett stort intresse och Maud utbildade sig till hushållslärare i Uppsala. I stället för undervisning blev första jobbet på Bonniers stora mattidning Allt om mat. Därefter blev det några år på Grönsaksfrämjandet, en organisation med statligt stöd, som också hade både odlare och handel bakom sig.
– Vi gjorde PR för svenska grönsaker, skrev pressreleaser, medverkade i tv, höll föreläsningar i skolor, butiker och för restaurangfolk. Vi tog också fram recept och gjorde böcker, broschyrer och allt möjligt annat, som exempelvis utställningar på mässor.
Knäckebrödsakademin
Men tidningsvärlden lockade och det blev journalistutbildning och sedan Bonniers och Allt om mat igen. Där startade Maud så småningom också tidningen Laga lätt, som var en satsning mot en yngre målgrupp.
Kommunikationsbyrån Spoon hade vid det här laget vunnit en pitch på en ny mattidning, som de behövde hjälp med, och Maud erbjöds jobbet som redaktionschef hos dem. Det nappade hon på och där knöts kontakterna som sedan ledde henne till Knäckebrödsakademin hösten 2020.
Sedan 2011 arbetar Maud på Aller media, ett av Nordens största mediehus. Där är hon chefredaktör för tidningen Matmagasinet, bloggar och gör TV. Hon medverkar bl a en gång i månaden i Svt:s program Go’kväll, där hon lagar mat för både gästerna i studion och tittarna och det händer då och då att knäckebrödet får vara med på menyn.
Alltid bröd på bordet
– När jag växte upp fick man ju alltid bröd på bordet till måltiden, berättar hon. Jag och min man avslutar fortfarande gärna middagen med knäckebröd, oftast bara med smör eller ost.
– Jag bryter oftast ner lite Leksands rundrut i filen tillsammans med russin i stället för müsli på morgonen och lunch hemma blir ofta knäckemackor.
Mauds favorit är Leksands Fäbodknäcke med frön & havsalt.
– Det är så tunt och sprött och passar bra till allt. Det använder jag även som ostkex. Din Stund med chiafrön och havssalt från Wasabröd är också jättegott, liksom Falu rågrut, som inte minst barnbarnen älskar!
Råg är nyttigt
Maud tycker det är viktigt med definitionen om man vill behålla knäckebrödet näringsriktigt. Råg är nyttigt och det är känt att rågbröd på många sätt är hälsosammare än bröd bakat på vete. Rågbröd ger en jämnare blodsockernivå, en längre mättnad och kan bidra till att motverka typ 2-diabetes och är dessutom positivt för tarmfloran. Det finns också forskning som tyder på att fullkornsråg kan bidra till att minska risken för vissa cancerformer.
– Fröknäcke är ju inte knäcke, ler hon.
Maud bakar ibland knäckebröd själv, men då med mindre mängd råg i degen än vad definitionen kräver.
– Jag kavlar tunt och brödet blir gott, men det ser inte ut som det knäckebröd vi köper i butik.
Traditionen med knäckebröd har förts vidare inom familjen och både barn och barnbarn gillar ”hårdbröd”, som man säger i Norrland och när Maud berättar för vänner om sitt engagemang i Knäckebrödsakademin väcker det alltid entusiasm.
– Knäckebrödet har en bra aura och de uppskattande omdömena är många. Jag har också själv svårt att tänka mig en jul, påsk eller midsommar utan knäckebröd.
Bästa knäckemackan
Maud tror på knäckebrödets framtid, men tycker att mer borde göras för att väcka intresset redan i förskolan.
Det är där det måste börja! Fram med mer roligt, bredbart pålägg, så tror jag intresset kan väckas, menar hon.
– Mina barnbarn, som är 5 och 9 år, älskar knäckebröd! Får man kontakt med det tidigt lär man sig garanterat tycka om det.
Vad har då Maud för favoritpålägg på sin bästa knäckemacka idag?
– När jag är hemma och jobbar blir lunchen oftast en knäckemacka med ägg och Klädesholmens kaviar, ibland ansjovis i stället om jag har det hemma. Sedan brukar jag också göra en macka med rå morot på smörat knäckebröd. Jag skivar moroten väldigt tunt. Det låter kanske konstigt, men är jättegott!
Efter lite funderande blir det ändå en knäckebröd-
smacka med stekt inlagd strömming och picklad rödlök som vinner.
– Jag skulle nog säga att den kombinationen är oslagbar!
Text: Inger Holmström