top of page

Knäckebröder och knäckesystrar

Benny.jpg

Benny Andersson

Det finns två sorters skivor i mitt liv: grammofonskivor och knäckebrödsskivor. Båda ger magiska upplevelser.

Emad-260pxl.jpg

Emad Bayoumy

Nilens delta och driver familjeföretaget Pyramidbageriet i Dala-Järna. Bröd skall smaka bra och vara näringsrikt. Brödets kulturella innehåll är minst lika viktigt – det är min filosofi. Knäckebröd är mitt liv – mitt levebröd, mitt livsverk och min passion.

Anders_Elderman-1.jpg

Anders Eldeman

Knäckebröd kanske inte gör sig särskilt bra i radio, men själv har jag ätit två skivor Wasa Husman varje dag sedan jag fick tänder. Det tänker jag fortsätta med! Jag är antagligen beroende, tackochlov!

Fredrik-Eriksson.jpg

Fredrik Eriksson

Vid grytorna i Långbro Värdshus, där trivs jag bäst. Måltider bjuder på så många upplevelser och traditioner, och det är inspirerande att dyka upp i andra sammanhang, tillsammans med dem som vill slå vakt om vårt kulinariska arv.

Goran_Grieder.jpg

Göran Greider

Det finns en poesi i knäckebröd. Det bakas på naturens enklaste ingredienser, härdas i vedeld, vänds av med brödspadar och doftar ljuvligt av rågens arom. Dalarnas bidrag till vårt kulinariska arv.

Inger.jpg

Inger Holmström

Knäckebröd, extrasaltat smör och en skiva god ost satte guldkant vardagsmåltiderna när jag växte upp. Men knäckebröd är både tradition och nyskapande! Kreativa kryddningar och baksätt skapar nya möjligheter och ger nya upplevelser. Knäckebrödet levererar vidare! 
ingemund-260pxl-0.5oskarp.jpg

Ingemund Hägg

Upptäckte knäckebrödet i späd ålder. Njöt av tant Åkerströms i Hjortnäs hembakta hålkakor med smör på. På den vägen är det. Initierade första knäckebrödstestet 1972 (Dagens nyheter). Skrivit två kapitel om knäckebrödet i Gastronomisk kalender 1997 och 2005.

Jan-260pxl.jpg

Jan Lapidoth

Under åren har jag burit med mig knäckebröd till mina många utlandsstationeringar. Lätt att frakta, enkelt att förvara och oumbärligt för att fira alla årets högtider. Knäckebröd symboliserar det goda livet.

Marie.jpg

Marie Ledin

Till min läggning är jag en fantast. Musik, böcker och så långt jag kan minnas knäckebröd. Knäckebröd gör vardag och fest till en upplevelse att försvara.

Matti-260pxl.jpg

Matti Wiking Leino

Agronom och doktor i växtförädling. Forskar om kulturväxter i gränslandet mellan biologi och kulturhistoria. Skrivit om äldre spannmålssorter och odlar råg i trädgårdslandet.

Foa.jpg

Christina Mattsson

Knäckebröd innehåller nyttiga fibrer, har god hållbarhet och gamla anor. Dessutom är det otroligt gott och passar i alla sammanhang. För en folklorist och kulturhistoriker är knäckebröd ett självklart val inte bara till sillen och nubben utan varje dag året runt – morgon, middag och kväll.

Maud_O.jpg

Maud Onnermark

Matnörd som älskar knäckebröd, ett kulinariskt arv att bevara. Knäckebröd passar alla tider på dygnet, till alla högtider och årstider – hälsosamt, hållbart, billigt och klimatsmart. Efter en utlandsresa är alltid knäckebröd högst på min önskelista.

Veronica.jpg

Veronica Stigsson

Vårdar och utvecklar, med stor kärlek till det hårda brödet, knäckebröd under Wasas varumärke. Undervisar de som behöver och vill i knäckebrödets blivande och varande och missar sällan en chans att prata textur och smak eller nyttan med att äta knäckebröd. Hon behåller sitt intresse för knäckebröd när hon nu arbetar för Löfbergs Lila. 
Peter_Strom.jpg

Peter Ström

Ingen av de artister jag samarbetat med som producent och underhållningspoet har hyllat det svenska knäckebrödet från scenen. Nu tänker jag arbeta för att knäckebröd får sin givna plats inom svensk musikbeledsagad poesi.

Börje-retusch.jpg

Börje Österholm

Mycket kan jag undvara. Men aldrig knäckebröd. Som underlag för kall stekt ättikströmming eller julknäcke när julskinkan avsmakas dan före dan. Knäckebröd lyfter sovlet!

bottom of page