
Krönikor

Av Ingemund Hägg
Ledamot i Knäckebrödsakademin
Frukosten stundar. Höjdpunkten är knäckebrödssmörgåsen. Stor naggad rund- kaka. Vacker att se på. Bryter den försiktigt så att det blir tre bitar – lite olika stora, oregelbundna till formen. Tar en av dem och breder på smöret. Pålägg? Det ska vara något som ger heder åt brödet. Färger av olika slag. Idag gröna broccolibitar och röda tomater. Blir en vacker smörgås att skåda. Ett litet konsthantverk.
Teet är färdigt. Dags att hugga in. Alla sinnen igång. Rejält ljud när man tuggar, knalligt ska det vara. Samverkan mellan grönsakerna och brödet ger en angenäm smak. Storleken på brödet gör att det tar en stund att äta smörgåsen. Så ska det vara, inte hastigt glupa i sig. Det vill jag kalla frukost! Bra början på dagen.
Pålägg kan vara av alla de slag, alltefter tycke och smak. Som matchar det goda knäckebrödet. En höjdare försommartid är, kvällen innan nyupptagen och kokt potatis som till frukostsmörgåsen skärs i skivor och förädlas med dill.

Av Matti Wiking Leino
Ledamot i Knäckebrödsakademin
Feta, champagne och… spisbröd!
I oktober 2002 beslutade EU-kommissionen att endast feta-ost tillverkad i Grekland skulle få kallas ”Feta”. Beslutet hade föregåtts av åtta års bittra förhandlingar där Danmark, Tyskland och Frankrike försökt ogiltighetsförklara den grekiska ensamrätten till namnet. Byråkratiska trivialiteter kan tyckas – men kampen om fetaosten är ett uttryck för att värna regional matkultur. Globaliseringen av gastronomin har inneburit tillgång till råvaror och rätter från världens alla hörn, men också att maten blivit allt mer likriktad och att regionala särarter suddas ut. Det finns dock en stark motreaktion som framhåller att mat och plats har en gemensam identitet. Inom vinvärlden är det här känt sedan länge och terroir – kopplingen mellan produktens kvalitet och platsen där den framställts – ett etablerat begrepp. Terroir beror både på de naturgivna förutsättningarna: klimat och jordart och den kulturella traditionen kring produkten. Till exempel champagne är bara champagne om den framställs i regionen med samma namn.
Feta från Grekland åtnjuter därför EUs skydd för skyddad ursprungsbeteckning (SUB) för att värna att feta fortfarande har smak av grekisk terroir och för att skydda den kulturella traditionen vid ostens tillverkning. Systemet med SUB har funnits inom EU sedan 1992 och idag är tusentals produkter skyddade: ostar, olivoljor, charkprodukter, bröd och grönsaker. Syftet är att värna den regionala matkulturen, men beteckningen har också kommit att förknippas med kvalitet. Ni känner säkert igen de små runda märksymbolerna som är röda eller blå och med taggig kant. De finns på nästan varje produkt med ursprung från länderna kring Medelhavet: parmaskinka, parmesanost, puylinser… Men när det kommer till svenska produkter lyser märkningen med sin frånvaro. Det finns ännu bara nio svensk produkter som har fått skyddad ursprungsbeteckning eller det något svagare skyddet ”skyddad geografisk beteckning” (SGB). Mest välkänd är Kalix löjrom. Det här beror knappast på att Sverige har en sällsynt fattig matkultur, det finns mängder med regionala förstklassiga regionala specialiteter, bara vi får upp ögonen för dem. Och det är här knäckebrödet kommer in i bilden.
I Sverige finns sedan århundraden tillbaka tydligt avgränsade brödkulturområden. Färskbröd, som limpor och mjuka tunnbröd, bakades i Götaland och delar av Norrland medan förrådsbröd, som knäckebröd och hårda tunnbröd, bakades i Svealand och Norrland. Den typ av hårda förrådsbröd som var bakade på råg, jästa och gräddade i ugn, kan i huvudsak hänföras till Svealand. När industrialiseringen och urbaniseringen tog fart i Sverige i slutet av 1800-talet var det därför naturligt att husbehovsbakningens traditioner överfördes till de bagerier och fabriker som uppstod och ännu återfinns här. Denna uppdelning lever till stora delar kvar än idag och man talar generellt om “Knäckebrödsbältet” i Svealand där den överväldigande delen av svenskt knäckebröd produceras och konsumeras.
Rundbröd, runda knäckebrödskakor med hål i mitten, bär fortfarande arv av de husbehovsbakade bröden, som behövde torkas och därför hängdes på spett i taken. Hålet lever kvar i bröden än idag, då det motverkar sprickbildning och underlättar brytning av brödet. De runda knäckebröden bakade på fullkornsråg är en produkt unik för mellersta Sverige. Dessa bröd benämns ofta ”spisbröd” och borde ha samma status som feta, gorgonzola, champagne och andra liknande produkter. Knäckebrödsakademien har därför till Livsmedelsverket och EU ansökt om skyddad beteckning för spisbröd. Spisbrödets starka kulturgeografiska koppling motiverar dess skydd. Och liksom vi i Sverige letar i kyldisken efter äkta grekisk feta kommer kanske greker framöver efterfråga spisbröd från Svealand.

Av Christina Mattson
Ledamot i Knäckebrödsakademin och tidigare styresman för Nordiska museet
Knäckebröd på museum
Även om knäckebrödets historia är både lång och gedigen så hittar man knappast knäckebröd på museum. Anledningen är praktisk. Museerna spar inte vanligt bröd, inte ens hårt bröd och det har sin alldeles egna förklaring. Det rör sig nämligen andra i museisamlingarna än intendenter och tjänstemän och därför säger konservatorerna blank nej när bröd ska sparas, inte ens hårt bröd blir sparat. Någon ordning måste det vara och skadedjuren ska inte få maten serverad.
Men ett slags bröd kan man ändå finna. Flera museer har sparat barkbröd. På Nordiska museet finns en liten rund ask med ”barkbröd från Norrland under hungersnöden 1868”. Barken var nära till hands när skörden slog fel eller inte räckte till. Inställningen till barkbröd var inte heller så negativ som man kan tro. Stora barnfamiljer blandade bark i mjölet utan att brödet för den skulle betraktades som nödföda. Men när spelmännen spelade Barkbrödslåten var det en signal att pengar skulle samlas in till de fattig. Den här varianten upptecknades i Leksand och fick brett genomslag på 1970-talet med det svenska proggbandet Kebnekaise och gitarristen Kenny Håkansson.
Men vad gör man när man vill använda bröd i en utställning? Jo, man tillverkar brödkakor av trä eller gips – ett slags skådebröd med andra ord. Skådebröd var annars en tradition som innebar att man som dekoration bakade bröd som kunde ätas upp vid ett senare tillfälle. Särskilt till jul lade man bröd i olika former i konformade julhögar som ibland toppades med en ost eller korv som tecken på gårdens välstånd. Alla i familjen fick en egen hög med bröd som prydnad. Men det är en helt annan historia.

Av Börge Österholm
Ledamot i Knäckebrödsakademin
I sanning tänker jag inte så ofta på knäckebröd. Det finns ju där och så ska det vara. Men nu har den Ständige Sekreteraren i Knäckebrödsakademin bett mig sätta ord på mina tankar.
När jag var barn var hårt bröd något slags reservbröd när mammas hålkakor inte var nygräddade och mjuka. Hårt bröd var bättre än flerdagsgamla hålkakor. Senare kom jag att beta hårt bröd i fil och yoghurt som substitut till cornflakes och senare Systrarna Voltaires exklusiva müsli. Långt senare kom jag att reflektera över att hårt bröd var nyttigt. Dock inte under lumpartiden där det var det enda som bjöds till ärtsoppan.
Ja, knäckebröd är nyttigt. Gjort endast på råg, vatten, jäst och salt. Med sin konsistens underlättar det peristaltiken. Hårda magar är onda magar.
Hårt bröd har likheter med öl. Enkla råvaror; vatten, jäst, mältat korn med humle som smaksättare.
Båda förenas via den legendariska ölgåsen!
Det hörs när man äter knäckebröd, det knastrar gott. Spisar man ensam kan det ge en känsla av att man samtalar med någon! I mitt tankegods finns att hårt bröd, knäckebröd, har som främsta uppgift att bära alla sorters sovel.
Nyss avslutade jag en luguber lunch i min ensamhet: ättikströmming med lök på knäcke smaksatt med chia och havssalt, tjeckiskt öl och norskt brännvin av bästa märke. Ett par ägghalvor slank också ner.
Under Knäckebrödsdagen 19 februari 2019 samspelade vi med Bollinger Champagne och bjöd på knäckesnittar med delikatesser som löjrom, gåslever m.m. Ett frivolt äventyr som lät tala om sig. Knätofs i den fina salongen.
Till nästa Knäckebrödets Dag önskar vi samspela med brännvinsleverantörer. Då kommer säkert sillen att utgöra sovel.
När någon börjar prata om gemensam värdegrund och hållbarhetsparadoxer är det dags att osäkra handeldvapnet. Men när det gäller att prata om hållbarhet och knäckebröd är det högst relevant. Få livsmedel har så bra hållbarhet. Här gör sig inga bäst-före-datum besvär. Dock, likt krut ska knäckebrödet förvaras torrt och gärna mörkt.
Några knäckbrödsbagare har följt processen från fält till butik. Ett fint resultat kunde uppvisas för 2020. Klimatavtrycket blev blott 0.578 CO 2 per kilo.
Vad vore livet utan knäckebröd?