
Krönikor

Av Marie Ledin
Ledamot i Knäckebrödsakademin
Frågar du personer i min ålder om deras knäckebrödsminnen är det första svaret nästan alltid: Matbespisningen (som idag kanske heter cafeterian).
Där stod vi i rad och fick i bästa fall en portion lappskojs med rödbetor på tallriken och i värsta fall kokt potatis med någon slags skinksås.
När maten verkade litet si-så-där hette räddningen knäckebröd. Där låg de färdigbredda knäckesmörgåsarna och väntade. Vissa dagar kunde man höra knastret av tuggat knäckebröd från tjugotalet käkar som alla försökte undvika att pröva nya exotiska rätter som såg litet eljest ut.
Hemma hade vi alltid riktigt knäckebröd att fylla magen med under tiden mellan skollunch och middag. Där började min kärlek till de välsignade brödkakorna som aldrig har tagit slut.
I vuxen ålder har det blivit ett dagligt intag av mitt knäckebröd, valt från test av många fabrikat. När man frågar runt verkar det som varje familj har sitt egna favoritmärke och håller sig till det.
Även om konsumtionen av knäckebrödet med tiden har minskat så har mångfalden av knäckebrödsorter ökat. Man behöver bara ställa sig vid hyllan i butiken för att fatta detta.
Den stora knäckfrågan är vad man skall ha på knäckemackan. Stekt och inlagd strömming är en favorit. Sill i alla dess former. Men det allra enklaste är ändå det bästa: smör på söndagssidan.

Av Jan Lapidoth
Ledamot i Knäckebrödsakademin
Framtidens knäckfråga
Den 29 november 2017 grundades Knäckebrödsakademin. Snart har vi verkat i fyra år i knäckebrödets tjänst. Vår största utmaning är att bevara en knäckebrödskultur som har visat ålderstecken.
De som regelbundet äter knäckebröd åldras men tillväxten av nya, unga, knäckebrödsätare är inte imponerande. Konsumtionen har därför stadigt minskat fram till pandemin 2019 då försäljningen ökade igen. Plötsligt hade något hänt. Under de två senast åren har vi kunnat glädja oss åt mer än 5% årliga ökningar. Man undrar förstås vad det beror på.
Här några funderingar.
Inlöpsmönstret ändrades.
Minns ni den första hamstringsvågen? Alltifrån toalettpapper, pasta och paracetamol hamstrades. Man ville tydligen vara beredd på en isolering i hemmet. Till de andra varor som inköptes i kvantitet hörde också knäckebröd. Så lätt att förvara och så lång hållbarhet.
Hemarbete ökar
Företagens lunchmatsalar gapade tomma. Många har arbetat hemmifrån. De gamla kafferasterna med arbetskamrater förbyttes till en önkan om något att tugga på i det egna köket. Behändigt att bre en knäckemacka. Många unga fick också stanna hemma från skolan.Även de tog kanske en knäckemacka att stilla hungern med. I bästa fall fanns det ett förråd hemma.
Hållbar konsumtion
Fler undersöknigar pekar på de positiva hälsoaspekterna av att äta bröd bakat på fullkornsråg. Även om den insikten kanske inte ökar konsumtionen med stora tal så kan man förvänta sig att det spelar en tilltagande roll.
Skolmaten innehåller mindre knäckebröd.
Det var i skobespisningen som knäckebrödet för räddade hungern när man inte gillade den lunchrätt som serverades. Sannolkt har lunchmaten förbättrats så behovet av att staga upp med en knäckemacka har minskat.
Knäckebröd är alltför billigt
Förr var det givet att ha knäckebröd till måltiden. Med stigande välfärd har mer exotiska måltider hamnat på bordet till vilka knäckebröd inte tänkes passa. Förr åt man för att bli mätt, nu för att det skall vara gott och en egen upplevelse.
Flera svenskar är födda utomlands
En sak vet vi. Matvanor är stabila och ändras långsamt. Icke-svenskfödda, har ökat i befolkningn, har fört med sig andra matvanor. Hur många som upptäckt knäckebrödet är svårt att säga.
Prepping blev en del av hushållet
Att förbereda sig för oförutsägbara händelser har kommit i ropet. Om krisen kommer tycker våra myndigheter vi skall ha ett förråd av basvaror hemma. Knäckebröd står givetvis på listan. Det håller sig länge, också smakmässigt.
Nu är knäckbröd också en delikatess
Nya smaker, nya förpackningar gör att man kan skönja en renässans för knäckebrödet på våra bord.

Av Peter Ström
Ledamot i Knäckebrödsakademin
En lovsång till Knäckesnapsen
Efter den bekymmersamma tid vi alla genomlevt under det senaste året, väcks en längtan att få känna vad ordet frihet betyder. Och att få vara mitt i en gemenskap. Men gemenskap kommer inte av sig självt.
Gemenskap kräver verktyg och tillbehör.
Knäckebrödsnapsen vill försöka vara ett efterlängtat redskap att skapa kontakt mellan människor som sedan ett drygt år få känna på livets ödslighet. Detta trots många tappra digitala experiment med långväga, ofta odiciplinerade dialoger med mer eller mindre närvarande personer i passfotoformat på datorskärmen.
Dessutom är vi just nu mitt i en period som präglas av den årstid som brukar digna av silluncher med påfallande färsk potatis, överentusiastiska grillstunder, sena meningsutbyten i bersån, ibland på bryggan. Eller med insektstäta utflyktsmåltider i den obekväma terräng som naturen alltsom oftast erbjuder. Och det står inte länge på förrän de dillbeströdda röda kräftdjuren ligger där framför oss för att locka till mellanmänskliga festligheter.
När många människor kommer samman måste det finnas något som binder oss samman för att äkta glädje ska uppstå. Det är just här knäckebrödet med tillhörande snapsvisa kommer in.
Det finns inget annat livsmedel som klarar så lång närvaro bland oss människor utan att försämras till smak, form eller innehåll. Under förutsättning att det är korrekt bakat. Knäckebrödsakademin stödjer endast knäckebröd som bakats med de rätta ingredienserna.
Eftersom knäckebrödet har en lång dokumenterad hållbarhet har vi människor ingen brådska med att bli bekant med det. Knäckebrödet väntar så gärna på oss. Vi kan helt enkelt ta gott om tid på oss. Men det är värt att inte vänta för länge. Det är nämligen omöjligt att tröttna på knäckebröd när man en gång blivit dess vän.
Knäckebrödet har den unika egenskapen att trivas utmärkt med varje tänkbart tillbehör. Från att intagas som det är. Eller att betäckas med en lagom tunt lager äkta kärnat smör. Till att bestyckas med de mest exklusiva medpassagerare för att bli en individuell smakupplevelse för den som äter.
Knäckebrödets smakuniversum är oändligt i likhet med varje annat universum. För att hålla oss på jorden kan man inte säga att ”the sky is the limit” utan mer att din egen fantasi sätter gränser för vad du kan tillföra en bit knäckebröd för att få uppleva att vara med om något som ingen annan kan ta ifrån dig.
Knäckebröd och snaps, säger någon misstänksamt?
Hur hör det ihop?
Frågan är berättigad tills du provsmakat.
Därefter upphör frågan att existera.
Knäckebrödet har nämligen förmågan att ge snapsen (oavsett sort och kryddning) den ”body” den saknar på egen hand.
Utan knäckebröd kan snapsen endast åstadkomma en tillfällig berusning som inte sällan ger svåra efterräkningar.
I kombination med knäckebröd kan snapsen istället bjuda på en balanserad gastronomisk resa i en sinnevärld bland hisnande och färgsprakande scenerier, långt bortom bekymrens trista baksida av vardagen.
Att tänka på vid framförandet av en Knäckesnaps
Några kommentarer till hur snapsvisan till Knäckebrödets ära bör framföras. Melodin har vi lånat från Evert Taubes älskade vals ”Så länge skutan kan gå”. Melodin har två musikaliska tema. Vi kan kalla det vers och mellandel. Mellandelen kallas ibland ”stick” i musikaliska sammanhang.
Vers 1 skall framföras med en icke alltför munter attityd för att ge en något behärskat allvarsam karaktär till innehållet.
Mellanspelet (”sticket”) däremot skall framföras med stegrad lätthet så att man förstår att den som sjunger ser en begynnande ljusnande framtid. Trots allt.
Vers 2 skall slutligen framföras så man får uppleva musikstycket förlösande budskap. Det ska därför levereras med auktoritet och övertygelse sammanvävt med en uppenbar glädje utan att för den skulle låta glättig.
Denna snapsvisa är till skillnad från många liknande visor ingen
”flås-epistel” som ska vrålas fram. Det är ett stycke musikbeledsagad förkunnelse om en lycklig upptäckt. Hur ett av livets viktigaste ingredienser gör det möjligt att få uppleva en fullvärdig tillvaro.
En knäckebrödssnaps
(Melodi: Så länge skutan kan gå / Evert Taube)
Vers 1
När allt omkring dig känns trist
I varje kö står du sist
Och du får spela en roll som en ständig statist
I denna dystra miljö
kan ändå födas ett frö
Så du får tro att det finns något mer än att dö
Mellanstycke
Men vem har sagt att just du måste ha det så där
Ta en snaps, och du inser vad du känner
Det är en dryck som kan skapa en skön atmosfär
Där du genast blir en ibland vänner
Vers 2
Men ska din stund bli komplett
Då finns det bara ett sätt
Så bryt en bit av den ädlaste föda man sett
Det gör att livet får stöd
När du vet om att du bjöd,
varenda snaps som du tar, på en bit knäckebröd!
SKÅL!

Av Maud Ornemark
Chefredaktör och matskribent och ledamot i Knäckebrödsakademin
Ingen jul utan knäckebröd
Julen närmar sig och vi är många som längtat ett bra tag efter all den goda julmaten med de inlagda julsillarna både klara och med krämiga såser, laxrätter, julkryddade köttbullar, Janssons frestelse och så julskinka förstås. Vad vore all denna julmat utan riktigt knäckebröd? För mig är det viktigt att koka skinkan själv och avnjuta den alldeles varm på kvällen den 23, det som i Skåne kallas för Lille julafton. Då verkligen frossar vi i julskinka och goda bröd. Vörtbröd och kavring i all ära, men skulle jag bara få äta ett enda bröd till den nykokta skinkan skulle det bli knäckebröd.
Jag minns en julbordssittning när det saknades knäckebröd på julbordet, det serverades enbart ljust surdegsbröd och söt mjuk limpa. Det blev inte samma njutning av maten när det inte fanns knäckebröd att äta till.
Jag vill ha riktigt knäckebröd bakat med rågmjöl, salt och jäst. Inte de där vetevarianterna med kryddor. Inget fel på dem men det går inte upp mot välgräddat knäckebröd. Den neutrala smaken, krispiga konsistensen förhöjer upplevelsen på hela sillbordet, laxrätterna och skinkan. Sent, sent på julaftonskvällen kanske suget efter något sätter in och vad kan då passa bättre än en knäckebrödsmacka med skinka och senap eller lagrad cheddarost.
Önskar er alla en riktigt God Jul!