
Det goda knäckebrödet
Av Ingemund Hägg
Ledamot i Knäckebrödsakademin
Vad är ett gott knäckebröd? Det är ett knäckebröd som tilltalar våra sinnen. Inte bara ett av sinnena utan sammantaget alla fem.
1. Först ögat: det man ser
Färg, färgskiftningar, form, ojämnheter, hantverkskaraktär, det estetiskt sköna
2. Sedan näsan: lukten, doften
Kanske inte så påtaglig, men ett plus om doften finns och är behaglig
3. Nu kommer känseln: beröring med handen och i munnen
Konsistensen, hårdhet, brytbarhet, sprödhet
4. Och nu för det fjärde smaken: smaklökarna i munnen
Salt, sött, beskt, syrligt (och kanske även umani), rågsmak, eftersmak, konsistensen med tuggmotstånd
5. Samt det unika för knäckebrödet: örat: ljudet
Det ska höras både i det egna huvudet och för omgivningen att man knaprar i sig knäckebrödet.
Till dessa fem sinnen kan läggas hjärnan, den förväntan man kan ha utifrån kunskaper om knäckebrödets historia och betydelse i matkulturen, samt om hälsobringande effekter.
Det är alltså alla dessa sinnesupplevelser som tillsammantaget bidrar till omdömet om vad som är ett gott knäckebröd.