top of page
art-lasovsky-8XddFc6NkBY-unsplash_edited.jpg

Det goda knäckebrödet

Av Ingemund Hägg

Ledamot i Knäckebrödsakademin

 

Vad är ett gott knäckebröd? Det är ett knäckebröd som tilltalar våra sinnen. Inte bara ett av sinnena utan sammantaget alla fem.

 

1. Först ögat: det man ser

Färg, färgskiftningar, form, ojämnheter, hantverkskaraktär, det estetiskt sköna

2. Sedan näsan: lukten, doften

Kanske inte så påtaglig, men ett plus om doften finns och är behaglig

3. Nu kommer känseln: beröring med handen och i munnen

Konsistensen, hårdhet, brytbarhet, sprödhet

4. Och nu för det fjärde smaken: smaklökarna i munnen

Salt, sött, beskt, syrligt (och kanske även umani), rågsmak, eftersmak, konsistensen med tuggmotstånd

5. Samt det unika för knäckebrödet: örat: ljudet

Det ska höras både i det egna huvudet och för omgivningen att man knaprar i sig knäckebrödet.

 

Till dessa fem sinnen kan läggas hjärnan, den förväntan man kan ha utifrån kunskaper om knäckebrödets historia och betydelse i matkulturen, samt om hälsobringande effekter.

Det är alltså alla dessa sinnesupplevelser som tillsammantaget bidrar till omdömet om vad som är ett gott knäckebröd. 

  • Facebook

© KNÄCKEBRÖDSAKADEMIN 2025

bottom of page