top of page

Baka eget knäckebröd

Uppdaterat: 27 juni

Det är inte så svårt att baka eget knäckebröd. Maud Onnermark, välkänd matprofil och knäckesyster, har alltid knäckebröd på bordet och ibland bakar hon sitt eget. Här är receptet. Varsågod och njut!


Foto: Linus Hallgren
Foto: Linus Hallgren

Mauds hembakade tunna knäckebröd

Det är också gott att kavla in sesamfrön eller vallmofrön vid utbakningen. Uteslut då kryddorna.


12 stora tunna kakor

5 dl vatten

50 g jäst

2 tsk salt

Ev 2 tsk kummin eller 1 tsk  stött fänkål och 1 tsk stött anis

5 dl vetemjöl, 300 g

8 dl rågmjöl, 440 g + 2 dl till utbakning


Gör så här

  1. Ljumma vattnet till fingervarmt, 37°, Finfördela jästen i en bunke och häll vattnet över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, eventuella kryddor, vetemjöl och rågmjöl. Arbeta degen väl, den ska bli ganska fast. Stör över mjöl och jäst under duk 1 timme.

  2. Sätt mot slutet av jästiden ugnen på 250°. Ställ in plåt.

  3. Arbeta ihop degen och ta upp den på rågmjölat bord. Dela den i 12 bitar. Kavla allt eftersom varje del till en tunn kaka med slät kavel. Mjöla och vänd så att degen inte fastnar. Kakorna kan gärna vara lite oregelbundna. Kavla till sist med kruskavel. Lägg kakorna på het plåt och grädda mitt i ugnen 6–8 minuter tills de börjar få färg. Låt svalna på galler utan bakduk.


 
 
  • Facebook

© KNÄCKEBRÖDSAKADEMIN 2025

bottom of page