top of page
1200x560_150dpi.jpg

Vad är knäckebröd?

Knäckebrödsakademins definition av ett riktigt knäckebröd

I handeln förekommer det en mängd produkter som kallar sig knäckebröd. Alla uppfyller inte Knäckebrödsakademins definition på ett riktigt knäckebröd.

 

knäckebröd är ett hårdbröd. Det kallas också för spisbröd. Det kan bevaras under lång tid när det förvaras torrt. Det mesta knäckebrödet bakas på endast fyra ingredienser – råg (oftast fullkorn), jäst, salt, vatten. Andra sädesslag kan ingå, men i mindre omfattning, till exempel vete, korn, havre eller majs. Istället för enbart jäst kan surdeg förekomma, ibland med lite jäst som komplement.

Med en renlärig definition av knäckebröd ska brödet vara knäckt, det vill säga på ena sidan behandlat med krusknäck/brödknäck så att det ska vara lätt att knäcka eller bryta. Samt naggat/pickat..

 

Knäckebrödsakademin är ingalunda en museal organisation som är till för att slå vakt om något historiskt. Detta är visserligen viktigt men ännu viktigare för akademin är att föra ut knäckebrödet till nya generationer och då med fokus på knäckebrödet med råg som huvudingrediens. Men därtill gärna med olika slag av andra ingredienser som bagarna kan utveckla och som kan bidra till fina smakupplevelser. Knäckebrödets hälsosamma betydelse inte att förglömma.

Svenska akademiens ordbok

Skriver så här: ”Knäckebröd, benämning på ett slags hårdt bröd, i allm. av osiktat rågmjöl, som bakas i tunna kakor”. Vidare: ”bröd som behandlats med ”knäck” o. därför lätt kan brytas i bitar l. som brukar brytas i bitar.” Ordet knäckebröd förekom första gången i skrift 1639.

Knäckebrödet i den svenska brödkulturen

1950 kom etnologen Åke Campbell med boken ”Det svenska brödet” som än idag får betraktas som en bibel för alla brödälskare. Hela utvecklingen från urminnes tider beskrivs i t text och bild.

 

Om knäckebrödet skriver han:

”För svensk brödkultur inom stora delar av det gamla Sverige äro hård- eller segtorkade, jästa rågbröd eller rågblandbröd särskilt karakteristiska . Dessa bröd som ovan (s. 177) omtalats under namnet spis- eller knäckebröd, äro runda och försedda med hål för snöre eller brådstång. De klappas och kavlas ut med hänsyn till att de skola hängas upp till torkning utan att brista sönder eller vika sig för mycket. Detta betyder att de kan göras omkring 30-40 cm i diameter och omkring ½ – 2 cm tjocka. Bröden knäckas med krusknäck samt naggas eller pickas vanligen endast på ena sidan.” (s. 222)

Knäckebröd är enligt Svensk Ordbok, utgiven av Svenska Akademien, ”typ av hårt bröd i tunna skivor, vanligen rektangulära el. stora runda”. Som exempel på användning anges orden ”knäckebrödspaket; knäckebrödssmörgås”. Ordboken anger även något om ordets historia: ”sedan 1639; spec. svenskt ord, bildat till knäcka och bröd”.

bottom of page